Alita, az egy csatás harciangyal?
2019. március 05. írta: Gábor1987

Alita, az egy csatás harciangyal?

Alita a harcos tini, aki azt se tudja pontosan kicsoda, de ez nem rettenti vissza és lepofoz pár "embert".

Ez nem egy spoiler mentes írás.

960x410-f79b889fb351d19c2511873d00742acd_fex4.jpg
Előjáróban annyit, hogy nem egy mai sztori az Alita.  '90-es években lett bemutatva Yukito Kishiro jóvoltából. James Cameron szerette volna megfilmesíteni már ekkor, de a pepecselős rendező egészen eddig nem tudott időt szakítani rá. Igazából most se, mert csak a háttérből bábáskodott a produkció felett, így Robert Rodriguez volt aki végül megrendezte az Alitát.
És, hogy hogyan sikerült neki? Érdekesen!

Engem már az előzetesek is megvettek. A látvány részletes, gazdag és színes szagos, tehát a szemünknek van mit falnia. A főhősnő szemei  voltak csak furák. Mivel manga az alapanyag, gondolom ezért hagyták így a karaktert, utalva az eredeti műre. A filmben szerencsére nem zavaró, inkább beszédes és kifejező, ami Rosa Salazar érdeme is. Meg természetesen a CGI-on dolgozó embereké.
És, hogy az agynak is jut-t valami táplálék? Jut, de marad hely bőven valami komolyabbnak is. Nem tudom mik lehettek a tervek ezzel a filmmel, de ha felvezetni akart egy sorozatot, akkor elbaltázták. Ha pedig egymagában kellene megállnia, akkor szintén... A történet nem lenne rossz, de pár kérdés és máris látszik, mennyire gyenge lábakon is áll.

A történet a XXVI. században játszódik Roncsvárosban és a felette lebegő utolsó lebegőváros alatt. Valamiért fenemód mindenki oda akar feljutni, de hogy miért olyan mocskos jó ott fent, az nem derül ki. 

26576354_70cdd2d4a99317b64f4dd38f8a609545_wm.jpg
A film elején megismerjük Ido dokit, aki a szemétben kutatva találja meg "Alitát". Gyakorlatilag csak egy fej és a mellkas egy része ami megvan belőle. Ehhez csapja hozzá valamikori lányának készített robot testet. Így a kis angyal megszületik. Na de hogyan! Amint felébred, semmi pánik, semmi rémült eszmélés amiatt, hogy gyakorlatilag semmire nem emlékszik. Pár csetlő- botló lépés az ágy mellett, és már egy szende "Szia-val" be is köszön. Az se nagyon érdekli, hogy hol a francban van, hogy ki az a szemüveges férfi előtte, ki az a fekete nő ott mellette, miért van jórészt fémből, miért nincs semmi emléke. Egy pillanattal később már termeli is befele a narancsot. Csak óvatosan kérdezem meg, hogy hova is megy az a narancs? Mert hogy gyomra nem biztos, hogy sok maradt. De tegyük fel, hogy igen. Akkor is még egy egész bélrendszer kell a táplálék megemésztéséhez. Aztán, ahol van bevétel, ott van ugye kiadás... De ez már tényleg csak részletkérdés. A történet haladtával Ido ki is jelenti, hogy az agyának szüksége van táplálékra. Meg gondolom az organikus részeinek. Tehát akkor biztos megoldott valahogy a táplálkozás minden kérdése. Mégis csak egy fejlett robottestről beszélünk, egy központi idegrendszerhez csatlakoztatva.

aba_004_cga_0150_v0314_1030.jpg
A történet üteme nekem tetszett, de kicsit minden elnagyolt. A behozott új szereplők mélyítik az eddigiek jellemét a kiváltott reakcióknak köszönhetően. Megismerjük Ido volt feleségét és motivációját, történetesen, hogy vissza akar jutni a lebegő városba. Hugo adja a szerelmi  töltetet, a csalódást, az igazi érzelmi konfliktust. Ugyanis azzal keresi kenyerét, hogy részeket lop le a mesterségesen feljavított emberekről. Hol egy kart, hol valami mást. Ezzel mintegy, kuncsaftokat is biztosít Ido-nak, aki az így szerencsétlenül járt embereket javítja/gyógyítja. Teszi mindezt azért, hogy feljusson a fenti városba.  Az ő piszkos múltja és Alita "állapota" szöges ellentétben áll, már-már a feloldhatatlan konfliktust képez. A film végén Hugo is csak úgy maradhat életben, ha robottestet kap, de forrófejűsége, meggondolatlansága vesztét okozza. Nem sírtam miatta...
A mitől lesz emberi egy gép, vagy a gép és ember közötti határvonalat amúgy is szabadon kezeli a film. Hugo egy alkalommal kijelenti, hogy Alita a legemberibb ember, aki valaha látott. Akkor ott van egy mellékszereplő, akinek konkrétan csak az arca és a fülei természetesek, a többi fém mégis embernek véljük. Vele képez ellentétet a Centúrió-nak nevezett védelmi robot, ami tiszta fém. Kettejük között valószínűleg a szabad akarat képessége a különbség, és egyben a határ is gép és ember között.  Vektor az a szereplő aki a gonoszt jelenti, illetve a gonosz egyik bábját. Az igazi gonosz végig elérhetetlen és csak csatlósai által jelent veszélyt a főhősre. Ezek a csatlósok is kissé súlytalannak hatnak. Egy alkalommal szorul csak segítségre Alita, bár akkor rendesen ellátják a baját. Ettől eltekintve, szinte mindenkit lever, mint vak a poharat. A háttérben való furmánykodás és cselszövés amivel operálnak, egy ellenségre bízzák csak a fizikai veszély szimbolikáját.

Alita múltjáról keveset tudunk meg. Meg úgy az egész világ múltjáról. Pedig az valami vérpezsdítően izgalmasnak hat a felvillantott emlékképek alapján. Annyi derül csak ki, hogy a Földet a Marsról jövő ellenség pusztította el, és ennek a haderőnek az egyik tagja volt Alita. A 2-3 alkalommal felvillanó emlékképek izgalmas csatákat festenek le, egy régi kapcsolatra is van bennük utalás. Ido is lassan beavatja a tényekbe Alitát, hogy ő egy harcos, aki 300 éves. Na ezt se magyarázza túl a film. Akkor most 300 éven át feküdt a szemétben egy roncs fém testben egy központi idegrendszer, aminek ugye kell a táplálék, vagy csak fentről dobták le, kis idővel azelőtt, hogy Ido megtalálta? Gondolom az ilyen kérdésekre az eredeti manga adna választ, de így a film csak inog-binog.

alita-battle-angel-a-harc-angyala-1.jpg
A múltra való utalások sokszor már legendaként beszélnek a múlt technikájáról. Alita talál egy valamikor lezuhant űrhajó roncsában egy testet, ami kompatibilis az ő idegrendszerével és együtt alkotnak egy "fegyvert".  Egy kardra is szert tesz, ami szintén a valamikori támadók technikai tudását dicséri. Magyarul, régen minden jobb volt, most közelébe se érünk annak amit egykor a támadók képviseltek.

Összességében tetszett a film, de sajnos több kérdést hagyott bennem, mint amennyi választ kaptam. A harci jelenetek bámulatosak, a CGI nagyon szép. A szereplők motivációja is kb követhető, bár nem mindenkinél. Nem kell túlagyalni és akkor élvezetes film, de a vége attól sikít a folytatásért. Lehet hiába várjuk...

alita-battle-angel.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenrolis.blog.hu/api/trackback/id/tr1514667989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása