Boomerek és a nemzeti hovatartozás
2019. december 31. írta: Gábor1987

Boomerek és a nemzeti hovatartozás

Tudom, rengeteg dologról lehetne beszélni, ami napi szinten kicsapja a biztosítékot. Rengeteg balgaság, helytelen megállapítás hangzik el befolyásos, akár vezető beosztásban lévő emberek szájából.
Én most csak kettő esetet szeretnék kiemelni. Az egyik már elég régi történet, és lehet kár is vele foglalkoznom, de muszáj kiírnom magamból. Nézze el nekem mindenki, akit ez zavar. A másik történet friss.

Két boomerről írok tehát, akik elég furán látnak dolgokat, vagy éppen nem értik a világot.

Bencsik András a nácizmus útján:

A Puskás Ferenc stadion átadójára, megnyitójára mindenki emlékszik. Volt elég nagy felhajtás körülötte. Bevallom én is néztem a tv-ben. De a legfontosabb szerintem nem az, ami a lelátón történt, hanem ami a VIP páholy egyik székén. Miklósi Gábor az Index újságírója ülve maradt miközben körülötte mindenki felállt az Ismerős Arcok Nélküled című dalát hallva. Tehette ezt teljesen jogosan, hiszen ez a dal nem Himnuszunk, se nem a Szózatunk, amik hallatán mindig felállunk, hiszen erre kondicionáltak minket egészen kisgyerek korunk óta. Az Ismerős Arcok zenekart személy szerint eddig nem is ismertem, pláne nem ezt az ömlengős összetartozós számot. A magyar sajnos sokszor csak addig származik egy vérből, amíg hasonló melódiát hallgat, egy félig teli sörös pohárral a kezében szigorúan 45 és 90 fok közé megdöntve, mind a poharat, mind a tartását. Majd a szám és a pohár végén, ugyan olyan habzó szájjal képes a kert végében egy kapával agyonverni a szomszédot egy telekvitában, mint szinte bármikor.


Szóval, Miklósi Gábor ülve maradt. A jobboldali és hát mondhatjuk így, a nem független újságírók pedig szájukra, tollukra vették, és itt idézném Bayer Zsoltot: "Ez a szörnyeteg!" megnevezéssel és egyéb módon utaltak rá. Majd elém sodorta az internet a Sajtóklub műsorát. Ez a "műsor" politikai vitaműsorként utal saját magára, ami kissé visszás. Vitázni ugyanis különböző nézőponttal rendelkező emberek tudnak, de ebben a műsorban csakis ugyan azon az oldalon álló, ugyan azon véleményt durrogtató emberek vannak bent. Ez nem vitaműsor, hanem verbális önkielégítés. Négy férfi ül bent egy stúdióban, akik egymásnak rángatják közel negyven percig és annál nagyobb az élvezetük, minél jobban tudják tromfolni az előttük megszólalót.

Ebben a szellemi magaslatokat nélkülöző műsorban Bencsik András felvetette, hogy a Nélküled című zene lejátszása, lehetne egy teszt. Aki feláll e muzsika hallatán, az MAGYAR, aki nem áll fel, az NEM MAGYAR. Kész, ilyen egyszerű. Bencsik Bandi olyan mértékben egyszerűsítette le a nemzeti hovatartozás rázós kérdésnek eldöntését, hogy az valami félelmetes.
Hovatovább a náci fajelmélet egy újabb felbukkanását láthatjuk viszont. De, amíg a náciknál egy egész feltételrendszer létezett, hogy ki tartozik az árja fajba, addig Bandi egy zene lejátszására adott elég egyszerű mozgásmintát határoz meg feltételként, annak eldöntésére, hogy kit tekint magyarnak, s kit nem.

Szavak nincsenek erre. Azt hinné az ember, hogy egy kenyere javát megevő embernek több rálátása van az életre, a történelemre. Hogy szorult bele némi bölcsesség. Ezek szerint nem. Természetesen az is lehet, hogy csak a szervilis félelem, a valahova tartozás vágya, az önálló vélemény felvállalásától való félelem hajtja arra, hogy ilyen kijelentéseket tegyen. Ugyanis ha a saját véleményét felvállalná, és nem találna támogatóra, vagy vele egyetértőre, akkor egyedül lenne. Az egyik dolog pedig, amitől az ember legjobban fél, az a magány.

Schmidt Mária a természettudományok analfabétája:

A fent említett Bencsik András és a most következő Schmidt Mária is a boomer korosztályhoz tartozik. Boomereknek hívjuk az 1946 és 1964 közötti időszakban születetteket. Ez az a középkorú népesség, akik sokszor nem értik mi az a klímavészhelyzet, éghajlatváltozás és nem akarják meghallani az Y generáció kritikáit, észrevételeit, félelmeit.

A Bayer Show-ban volt vendég Schmidt Mária, ahol meredek dolgokat állított. Kijelentette, hogy nem érti mit jelent a klímaváltozás, klímavészhelyet, és ahogy a szavaiból kivettem, magával azzal sincs tisztában, mit jelent az, hogy klíma. Képes volt azt mondani, hogy mivel minden változik, ezért miért pont a klíma ne tenné ezt. A történelem tudománya nem mellőzi földrajzi ismereteket, hiszen a múltban élt népek életét úgyan úgy befolyásolta az időjárás viszontagsága, mint a klíma változása. Már csak innen se lenne gond, ha tudná, mit takar az az időjárás és a kílma fogalma.  

A klíma természetesen változik hosszú-hosszú idő alatt, ami normális esetben több generáció alatt megy végbe. E változásnak azonban nem természetes indikátora az emberi tevékenység, szennyezés.


A klímasemlegességgel sincs sajnos tisztában a neves történész és sok más kitüntetés birtokosa. Schmidt Marika elereszt egy kérdést, és csak remélni tudom, hogy költői: "Nem értem, hogy mi az, hogy klímasemlegesnek kell lenni? Az azt jelenti, hogy betiltják az időjárást?"
(forrás: https://index.hu/belfold/2019/12/30/schmidt_maria_klimasemlegesseg_klimakatasztrofa_hir_tv_bayer_show/ )

Az a helyzet, hogy nem értem, a semlegesnek lenni és betiltás hogyan és milyen módon kapcsolódott össze a fejében. Bár az az egész kormányzati politika ellenzi a semlegességet amivel egy követ fúj. Az "Aki nincs velünk, az ellenünk van!" elv alapján működő kormányzásban, a semlegesség, az egyik oldalhoz se tartozás nem megtűrt, irtandó elképzelés. Az egész elv magában két pólusú, ezáltal új szemlélet, nézőpont a rendszerbe nem kerülhet be és nem tudja elfogadni annak létezését se a rendszer.

Pont, ahogy a boomerek is teszik: vannak az idősek, akik mindent jobban tudnak és vannak a fiatalok, akik semmihez sem értenek, akik csak léhűtők, és csak lázadnak. Ezen a két pólusú világon kívül nem látnak, és nem is akarnak látni, hiszen ők az idősek, nekik mindig igazuk van.


Egy dolgot legalább jól látott meg kancsal történészünk: Európa magában kevés lesz a Föld megmentéséhez, amíg más nagy kibocsájtó országok nem tesznek semmit. Bár ez se igaz, mert például Kína is hatalmas beruházásokat hajt végre a megújuló energiák felhasználása terén, és más országokban is vannak előrelépések. És az is igaz, hogy van sok hely, ahol van még mit fejlődni.

20190921_fbc001.png

Viszont, hogy ebből megint hogyan vonta le azt a következtetést, hogy Európa harakirit fog elkövetni azáltal, ha tesz a klímasemlegességért azt nem értem.
Ha ebben a Bayer-Show nevezetű marhaságban a névadó újságírónak lett volna esze, ekkor közbeszúr egy kérdést: jelesül azt, hogy "Ha nem tesz semmit az Eu azért, hogy klímasemlegesek legyünk, akkor jobb lesz e helyzet idővel?"
De biztos nem akarta összezavarni a műsor vendégének gondolatait és követhetetlen gondolat folyamát, aminek zúgóin mindent is látó szemével néz, de nem lát.

És ezeknek a boomereknek van a kezében a hatalom és az irányítás, amikor legnyilvánvalóbb, hogy sürgős és drasztikus lépésekre van szükség, amikor az idő nem nekünk dolgozik. Amikor a jövő még megjósolhatatlanabb, mint eddig bármikor és minden elképzelésünk csak a kisebbik rossz lett volna, de nagyobbik rossz következik be.

Csak, hogy hülyén senki ne haljon, meg álljon itt mit is takar a klímasemlegesség:

A mai globális társadalmi-gazdasági rendszerünk döntő részben – kb. 80%-ban – fosszilis energiahordozókon alapszik, ráadásul az energiaigény folyamatosan növekszik. A klímasemlegesség eléréséhez ezt a folyamatot kell megfordítanunk úgy, hogy folyamatosan megújuló energiaforrásokra állunk át, így az üvegházhatású gázok kibocsátását minimálisra tudjuk csökkenteni, a fennmaradó kibocsátást pedig például az erdők, talajok szénelnyelő képességének javításával tudjuk ellentételezni, elérve azt, hogy az emberi tevékenység semleges hatással legyen az éghajlatváltozásra.
(forrás:https://wwf.hu/hireink/klima-es-energia/kezikonyv-a-fenntarthato-energiagazdalkodas-elosegitesehez-kozep-es-kelet-europaban )

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenrolis.blog.hu/api/trackback/id/tr7415377564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása