A Holnapután Fidesz verziója
2019. február 25. írta: Gábor1987

A Holnapután Fidesz verziója

150Mrd,1799 település vs 190 Mrd, 65ezer férőhely

Mit is támogat a hatalom?
Családokat, dolgozókat, városban otthon teremtőket és persze a falusi CSOK-kal, a vidék kisebb településeit is támogatja. De mennyi is kerül vidékre? 

42394897445_8692b6f9c0_o.jpg

150 milliárd!

Ennyit szán a kormány a falusi CSOK-nak nevezett marhaságra.
Azon települések kaphatják ahol: " a 2003. január 1-jei népességszámhoz képest nem éri el a 95 százalékot a mostani népesség." Valamint 5ezer főnél kevesebben laknak ott. Vagyis olyan 1799 települést érintett Magyarországon a 3155-ből. (forrás: link)

Csak, hogy tiszta legyen: az aprófalvas, elmaradottabb területeket bármelyik országban találnánk. Bár maga a falu/község/nagyközség/város lakosok száma alapján való kategorizálása is eltérő lehet országonként.
A baj azzal van, ha nem értjük meg, hogy egy terület miért elmaradott. Miért mennek el onnan az emberek, vagy miért nem mennek oda.
Ebbe a hibába most a nagyon okos kormányunk is beleesett. Úgy akar problémát megoldani, hogy azt se tudja mi a baj. Próbálom kicsit egyszerűen leírni, ok-okozati párokkal:

Munkahelyek szűnnek meg (pl boltok, posta, orvosi rendelő, iskola,óvoda) -> csökkenő munkalehetőségek, új cégeknek se kedvez egy olyan környezet, ahol sok alapvető ellátás nincs meg.

Nincs munka -> elmennek a fiatalok és mások is

Elmennek a fiatalok -> nincs utánpótlás a népesség szempontjából, ha a betelepülésre nem is érkezik elegendő betelepülő

Csökkenő népesség miatt kihasználatlan a még megmaradt infrastruktúra elemei is (vasúthálózat) -> vasútvonalak bezárása

Vasútvonalak bezárás -> kedvezőtlen szempont egy vállalkozásnak

Kedvezőtlen környezet a vállalkozásoknak -> a még meglévők vállalkozások is elmehetnek

Ha a meglévő vállalkozások is elmennek -> még kevesebb munka, még több elvándorló

És már benne is vagyunk egy spirálban. Természetesen lefelé siklunk a fossal feláztatott szopó csúszdán.
Persze sok ilyen településen lehetne mezőgazdasággal foglalkozni, de ugye az is remek formában van, köszöni szépen. Valamint a földügyeket is sikerült úgy megoldani és rendbe rakni, hogy azok, akik generációk óta mezőgazdaságból éltek, elvesztették földjeiket vagy azoknak bérleti/ használati jogát.

kiskanizsa_00_1940_kapalas.jpg
Csanádpalota a Román határ mellett fekszik. Az ittenieket kérdezték meg, hogy mennyire örülnek ennek a lehetőségnek. (forrás: link) Mindenki azt mondta: munka nélkül mit kezdenek egy rakás pénzzel, amiből építhetnek egy házat, vehetnek lakást amit majd jól nem tudnak fenntartani. Majd a CSOK-ból vásárolt épített házból fognak kivándorolni a fiatalok/ kihalni a szüleik.

Személyes élmények

A falusi CSOK-ból az a kis falu is részesül, ahol én is laktam. Ez a település kb 5km távolságra van egy középvárostól és kb 50km-re egy megyeszékhelytől. Elmondható róla, hogy anno 3 kis boltjára jutott ugyan ennyi kocsma, 1 posta, 1 iskola, 1 óvoda, önkormányzat. Egy üvegházas növénytermesztéssel foglalkozó cég és azt hiszem övék volt egy másik telep is. És azt hiszem ennyi... 2017-ben 1155-en lakták a falut. Illetve 1154-en, mert én már akkor sem laktam ott. És vajon miért nem? Mert munka az nem ott volt és van, hanem a városokban. Főleg a megyeszékhelyen. Szüleim válása után a házat próbáltuk értékesíteni. Anyám kitalált egy 24 milliós árat. Ha ez a ház egy városban lenne, akkor 30 milliót is megérne, mondta egyszer valaki. Tudja a fene, de hogy évekkel később 14 millióért se kellett senkinek, az már biztos. Pedig akkor a tetőtér be se volt fejezve. Azóta be is van építve. A CSOK-ban meghatározott 3 gyereknek lazán lenne 3 szobája is, plusz ahol gyártják őket. Tesómat csábította is apám és felesége, hogy költözzön haza. Tesóm egyértelmű válasza csak egy kérdés volt: És hol fogok dolgozni?

Erre persze nem volt válasz. Ahogy a kormánynak sincs arra, hogy miért lehetetleníti el a vidéki életet és most meg miért akarná röghöz kötni azokat, akiknek ott kell élni. Mondhatnánk úgy is, hogy eddig is tett rájuk magasról, most meg a pottyantóshoz köti őket, had szagolják.

190 milliárd!

ujpuskas4.jpg

A falusi CSOK-ot egészen más kontextusba helyezi egy összehasonlítás. Lehet demagógnak nevezni vagy bárminek, de azért attól még ez a valóság.
Jelesül, hogy egy stadionra költ a drága jó kormány 190 milliárd forintot!!!
40 milliárddal többet költ egy betonteknőre.

A 40 milliárd az nem 40 forint, de még csak nem is 40 ezer!!!
Az a teljes vidéki otthon teremtési támogatás majdnem  25%-a!!!

És ez ugye csak egy ilyen létesítmény! Máshol már az önkormányzatnak a stadionok fenntartása is problémás, akkora kiadást jelentenek. A sok más felesleges kiadásról, elszart EU-s pályázati pénzekről ne is beszéljünk.

A legjobb megoldás lenne, ha a falvak lakóit behoznánk a stadionokba lakni. 65 ezer fős férőhely mellett, a vidéki CSOK-ban meghatározott max 5ezer fős településekkel is számolva, 13 falu férne bele.

Csak mondom!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenrolis.blog.hu/api/trackback/id/tr7814653339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása