Ki nem érdemel választójogot?
2018. január 31. írta: Gábor1987

Ki nem érdemel választójogot?

Az idex.hu facebook oldalán tegnap láttam egy képet. Az állt rajta, hogy Magyarországon egy felmérés szerint a választásra jogosultaknak csak negyede van tisztába azzal, hogy nincs Soros Györgynek pártja és nem indul a választáson. Magyarán, hogy a maradék 75%-nál hatott a kormány propagandája/agymosása.

voting2.jpg
Még egy kérdés szerepelt ebben a bejegyzésben: Te minden felnőttnek adnál választójogot?
Ezzel kapcsolatban aztán elindult a vita a hozzászólásokban. Leszögezném, hogy az általános választójog bevezetése kis hazánkban igen hosszú úton jutott el ahhoz az állapothoz, amit ma természetesnek veszünk. Épp ezért ezen jog megvonása véleményem szerint visszalépés lenne.

DE! A mai kor már nem az amiben anno kiharcolták, hogy mindenkinek legyen beleszólása a választásokba. Manapság a fény után még két dolog hasít fénysebességgel: az információ és (Hadházi után szabadon) a faszság. Így hát a marhaságok, megtévesztő információk, szándékos félrevezetések szinte azonnal elérnek bárkit. Innen már csak a befogadón áll, hogy ad-e hitelt nekik vagy sem. Magyarországon ezt a helyzetet még súlyosbítja az is, hogy a tényszerű tájékoztatás nem a legmagasabb szinten áll. Az oktatás rombolásával pedig a befogadókat akarják egyértelműen elhülyíteni. Arról nem is beszélek, hogy a kulturált vitára sosem tanítottak minket a Kárpátok által körbezárt területen, így amikor szélsőséges nézőpontok kerülnek egymással szembe, a személyeskedésig fajuló viták a tényszerűséget és logikát is sokszor nélkülözik.

Visszakanyarodva az index-es bejegyzéshez. Nagy vitát váltott ki, egy hozzászólás ami konteó hívőket lazán kizárná a választók köréből. Külön megemlíti, hogy azokat is, aki azt se tudják mire szavaznak. Persze kapott hideget meleget ez a hozzászólás.
Az én véleményem is egyezik ezzel az állásponttal. Sajnálatos, de azt kell mondjam, hogy azon emberek akik, tényszerű dolgokat egy legyintéssel intéznek el, majd az összes eddigi tudásunknak ellenkezőt állítanak, azok a valóságot tagadják. Azok, akik a logikai úton kifejtett érveléseket nem tudják végiggondolni, csak személyeskedéssel reagálnak rá, vagy az érvelések más hibáit vétik azok nem biztos, hogy felelős döntés meghozatalára képesek.


Ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenki aki valamiben is hisz, az nem tud felelős döntést hozni. Egy ember a fent említett hozzászóláshoz azt írta, hogy a mainstream elképzelések is tévedtek és attól mert valaki nem fogadja el a mainstream nézeteket még nem kattant. Így ezzel a megfogalmazással én is egyet értenék. Azokról van itt szó, akik olyan blődségeket képesek hangoztatni, mint hogy a Föld lapos. A tudományosan megalapozott és már bizonyított tények vitatása már önmagában instant gyógykezelésre jogosítana bárkit, mégis szabadon futkároznak. Ezen emberekkel aztán bármit el lehet hitetni. Így egy választás során, e kevésbé csiszolt elméket rá lehet venni a szavazásra és arra is hogy mire szavazzanak. És hogy miért? Mert gondolkodás és kritika nélkül tesznek magukévá hallott információkat és kiabálják akár világgá is. Így tájékozatlanságuk, kritikus szemléletük hiánya és a kulturált vitától való totális elzárkózásuk potenciális veszélyt hordoznak magukban egy választás során ha elérnek egy kritikus tömeget.

És itt elértünk szerintem egy másik fontos ponthoz. A választójoggal lehet élni de nem kötelező. Anno rengetegen harcolhattak azért, hogy nők is szavazhassanak, vagy azért, hogy mindenki elmehessen szavazni a társadalomban elfoglalt helyétől vagy vagyoni helyzetétől függetlenül. Erre ma mi történik? Az apátia és beletörődés annyira úrrá lett az embereken, hogy nem látják, hogy a tettek nélkül nem is lesz változás. Egy kicsi se! A mostani helyzet ami apátiával töltheti el az embereket nem ok, hanem okozata a felelőtlen és nem tudatos politikai részvételnek '89 óta. Állítom, hogy ha többen mennek el szavazni egy-egy szavazás alkalmával, más eredmények is lehettek volna.

Végszóként csak annyi, hogy szerintem nem a választójog megvonás lenne a megoldás, hanem a szavazás kötelezővé tétele. E témát még hosszan lehetne boncolgatni, egy egész előadást lehetne erről tartani állítom. Gondolatébresztőnek remélem akkor se volt rossz.

Köszönöm, hogy olvastál!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenrolis.blog.hu/api/trackback/id/tr513620500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása